Sunday, 19 May 2013

Isu Sunni-Syiah (3): Satu Pandangan

Ya, isunya sensitif, kerana silap hari bulan orang akan menuduh kita sebagai penyebar ajaran Syiah. Namun, dalam Islam, kita dikehendaki untuk menyelidik dan mengkaji sesuatu perkara. Di mana ada kecacatan fakta, kita perlu perbetulkan. Sekiranya ada argumen, hendaklah diperdebatkan. Tujuannya satu, agar ia tidak menzalimi orang lain dengan tohmahan palsu.

Umat Islam wajar bergerak ke hadapan. Bukan melangkah ke belakang yang hanya membawa kepada kelemahan. Para ilmuan baik Sunni mahupun Syiah telah mencari inisiatif dalam meluruskan sejarah, mencari titik persamaan agar perpaduan antara dua mazhab terbesar ini tercapai. 

Namun, segala usaha ini tidak akan berjaya sekiranya kita masih bersikap prejudis sesama ummat. Malah, tidak dapat tidak, golongan extremist terutamanya tidak pernah menyenangi usaha yang murni ini. Ungkapan "tiada taqrib" antara sesuatu golongan, malah menghasut pula manusia lainnya dengan artikel dan video yang masih boleh diperhujahkan kebenarannya.

Saya tidak pelik, apabila golongan extremist ini sanggup mengeluarkan ungkapan untuk membunuh orang lain yang tidak sama akan fahaman dengan mereka. Dalam hal ini, saya lebih suka mengaitkan antara Sunni dan Syiah, kerana kedua-dua pihak ini sering kali bertemu ketegangan antara satu sama lain.

Saya aneh, bahkan berasa pelik apabila kita dengan mudah untuk menuduh bahawasanya Syiah itu adalah penghalal darah Sunni, tetapi berita-berita yang terpapar di media kebanyakannya orang Syiah itu yang paling kerap dibunuh.

Antaranya,
  • Pengeboman masjid Syiah di Pakistan yang di dalangi Al-Qaeda pada bulan Mac 2013 (Sumber)
  • 19 jemaah Iran terbunuh apabila bas yang membawa mereka di bom (Sumber)
  • Pembunuhan di Balochistan (Sumber)
Tentu sekali, penyenaraian di atas bukan untuk menuduh Sunni sebagai penghalal darah orang Syiah. Tetapi, ia lebih kepada menempelak sesetengah golongan yang suka menuduh Syiah sebagai pembunuh Sunni dengan kesaksian yang boleh lagi diperhujahkan.

Sama ada Sunni atau Syiah, asas agama kedua-duanya tidak membenarkan pembunuhan terhadap Muslim. Tidak dapat tidak, kedua-dua Sunni dan Syiah wujud golongan extremist yang menyeru ke arah pembunuhan sesama mereka.

Jadi, kita mempunyai akal dan fikiran. Kita bertindak mengikut penilaian baik dan buruk. Kita tidak mengikuti sesuatu secara buta tuli (taqlid buta). Jika salah, ia tetap salah walau siapa pun jua.

0 comments:

Post a Comment